Richard Raši: „Z Košíc sme v čase krízy urobili najdynamickejšie sa rozvíjajúce mesto na Slovensku“

09.01.2013 Košice

Košice v CNN či Le Monde, jedinečný environmentálno – občiansky projekt KESA, najväčšie investície do kultúrnej infraštruktúry v histórii Slovenska a odstránenie dlhé roky sa vlečúcich čiastkových problémov, to všetko je výsledkom práce vedenia mesta Košice za posledný rok. Nielen vďaka projektu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013 objavujú naše mesto zahraničné médiá, ale aj najvyšší predstavitelia Európskej únie a Slovenska a Košice sa stávajú skutočnou európskou metropolou.

 Rok 2012 bol predovšetkým v znamení príprav Košíc na prestížny titul Európske hlavné mesto kultúry. Zintenzívnili sme práce na propagácii mesta a Košice sa predstavili nielen Európe, ale aj svetu. Mesto sme prezentovali na najvýznamnejších veľtrhoch turistického ruchu a investičných veľtrhoch, ako jediné slovenské mesto na mníchovskom EXPO REAL, na OH v Londýne, v Bruseli na Rade ministrov kultúry, v Európskom parlamente, NATO, Výbore regiónov a v OECD v Paríži. 
 S čínskym Wuhanom sme dokonca podpísali Memorandum o spolupráci v oblasti kultúry a vo svete sme získali prívlastok Berlín východu. Výsledkom je množstvo pozitívnych článkov v najprestížnejších svetových médiách. Veď nielen televízia CNN a cestovateľské portály Budgettravel.com a Lonelyplanet zaradili mesto medzi top destinácie, ktoré treba v roku 2013 navštíviť, ale o meste sa pozitívne zmieňujú aj britský Guardian, francúzsky Le Monde, či nemecký Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Investícia do rekonštrukcie kultúrnej infraštruktúry bola vďaka projektu EHMK v takom rozsahu, aký v slovenskej histórii nemá obdobu. Aj napriek omeškaniam v niektorých investičných projektoch štartujeme novú budúcnosť mesta. Kasárne/Kulturpark, Kunsthalle, mestské parky, SPOTY, Amfiteáter, Košický hrad a Ulička remesiel zostanú na dlhé roky symbolom Európskeho hlavného mesta kultúry a do mesta prinesú nové možnosti pre všetkých. Po dokončení všetkých investičných projektov sa centrum diania v meste takmer strojnásobí!

Na titul EHMK boli naviazané aj ďalšie čiastkové projekty, ktoré podporujú myšlienku transformácie mesta z postindustriálneho na kreatívne centrum strednej a východnej Európy. Environmentálno – občiansky projekt KESA, ktorý sme počas tohto roku spustili, priamo dopĺňa environmentálnu časť projektu EHMK, ale aj aktívne zapája verejnosť do starostlivosti o zeleň v meste. Od spustenia projektu na jeseň 2012 už bolo adoptovaných 100 stromov a každý deň pribúdajú ďalšie. Zásadnou zmenou prešla aj Mestská karta, ktorá vznikla transformáciou dopravnej karty a pridaním rôznych aplikácií a služieb. Zľavy ponúkajú mestské podniky a Košičania si budú môcť vybrať, či využijú zľavu napríklad na odber dreva z Mestských lesov, kúpu rastlín z ponuky Správy mestskej zelene alebo návštevu ZOO so zaujímavým programom.  

Ďalej posilňujeme bezpečnosť v meste vybudovali sme centrálne monitorovacie stredisko MsP, rozšírili sme kamerový systém a vybudovali stanicu v Starom mesta a rekonštruovali a posilnili stanicu Ťahanovciach. Pribudli aj policajti a GPS v policajných autách na kontrolovanie príslušníkov v službe.

Vyriešili sme niektoré roky pretrvávajúce problémy Košíc, riešenia iných sme naštartovali správnym smerom.

Vzorové bývanie na Luníku IX, diaľkové merače spotreby elektrickej energie a zmeny v systéme dodávky pitnej vody sa zatiaľ ukazujú ako správny spôsob riešenia problémov tohto sídliska. Vďaka prijatým opatreniam na uliciach Hrebendovej a Krčméryho už niekoľko mesiacov dlh za elektrickú energiu nevzrastá. Za týmito čiastkovými úspechmi sa skrýva systematická každodenná práca.

Po viac ako 30 rokoch bolo v roku 2012 zbúrané najväčšie strašidlo centra mesta, budova bývalého Kongresového centra. Aj napriek tomu, že je v rukách súkromného vlastníka, manažmentu mesta sa podarilo intenzívnymi rokovaniami nájsť spôsob, ako budovu na náklady investora zbúrať. Budova zmizla z centra mesta vďaka čomu krajšie Košice dôstojne privítajú Európu v roku 2013. Roky sa vlečúci problém s Kostolianskou cestou sa podarilo stabilizovať a definitívne vyriešený problém so stabilitou svahu bude po ukončení záchranných prác v máji 2013. Na druhej strane, kompletná rekonštrukcia cesty na Bankov, ktorá už bola v dezolátnom stave, znovu sprístupnila Košičanom atraktívnu prímestskú oddychovú zónu. Do rekonštrukcií parkov sme zapracovali aj oddychové zóny s lavičkami kombinované s detskými ihriskami a nápaditou záhradnou architektúrou, ktoré v meste chýbali najmä mamičkám s deťmi. Nezabudli sme ani na cyklistov, pre ktorých sme v rámci rekonštrukcie parku na Moyzesovej ulici vybudovali cyklochodník a psíčkarov, ktorí v parkoch nájdu koše na psí trus. Revitalizácia košických parkov je najväčšou investíciou do verejnej zelene na Slovensku a stávajú sa atraktívnymi miestami na oddych pre všetky skupiny obyvateľstva.

Mesto bolo riadené ekonomickejšie ako v predchádzajúcich obdobiach. Aj napriek výpadku podielových daní a ďalších príjmov z titulu krízy sa nám podarilo zabezpečiť v plnej miere svoje samosprávne funkcie. Koncom roka sme v rámci šetrenia a odstránenia duplicitných výkonov mestských podnikov spojili dva z mestských podnikov SMMK a BPMK, čím sme ušetrili náklady na viac ako 40 zamestnancov. V šetrení budeme pokračovať aj v budúcom roku. V súlade s Memorandom, ktoré podpísal ZMOS s vládou SR, ušetríme päť percent na mzdových nákladoch a desať percent na tovaroch a službách.

Posúvať činnosť magistrátu k väčšej otvorenosti a transparentnosti sa nám darilo viac ako v roku 2011. Prostredníctvom moderných technológií sme sa priblížili k občanom, ktorí majú možnosť sledovať online prenos zo zasadnutí mestského zastupiteľstva.

Rekonštruovali sme webovú stránku mesta a vydávame elektronický mesačník – Kenoviny, ktorý môžu bezplatne dostávať do schránok všetci, ktorí majú záujem o informácie zo samosprávy. Hoci v roku 2012 zriadená Občianska linka proti korupcii nezaznamenala žiadne podozrenie na korupciu, dostali sme prostredníctvom nej niekoľko zaujímavých podnetov na zlepšenie fungovania samosprávy.

V rebríčku transparentnosti samospráv Transparency International sme sa posunuli o 54 priečok vyššie a stali sa jedným z najtransparentnejších krajských miest na Slovensku.

 

Top úspechy Košíc v roku 2012:

1.    Systematická práca na propagácii mesta dosiahla úspechy – o Košiciach píše CNN, Le Monde, Guardian aj Frankfurter Allgemeine Zeitung

2.    Košice sa vďaka investičným projektom EHMK stali najdynamickejšie sa rozvíjajúcim sa mestom na Slovensku

3.    Európska komisia udelila mestu a projektu Košice 2013 cenu Meliny Mercouri vo výške 1, 5 mil. EUR, ktorá je určená pre úspešné projekty EHMK

4.    Novela Zákona o meste Košice, ktorá štartuje reformu verejnej správy v meste a na platoch poslancov ušetrí 500 tis. EUR/rok

5.    Košice sa v rebríčku Transparency International stali jedným z najtransparentnejších miest na Slovensku

6.    Vyčistenie mesta od najväčšieho strašidla – budovy bývalého Kongresového centra, ktoré špatilo centrum mesta viac ako 30 rokov

7.    Začali sme s prípravou nového územného plánu mesta Košice - po takmer 40 rokoch

8.    Podarilo sa nám zastaviť rast dlhu za elektrickú energiu na Luníku IX

 

 

Čo sme v roku 2012 nestihli:

1.    Dokončenie niektorých investičných projektov EHMK

2.    Výraznejšie rozšírenie cyklotrás v rámci intravilánu mesta

3.    Komplexné rekonštrukcie chodníkov

4.    Realizáciu nultého okruhu

 

Aké sú priority na rok 2013:

1.    Prezentácia mesta ako atraktívnej, modernej a kreatívnej európskej metropoly

2.    Ukončenie zvyšných investičných projektov EHMK

3.    Nové destinácie z košického letiska

4.    Príprava modelu fungovania kultúrnych inštitúcií po roku 2013

5.    Začiatok obnovy vozového parku MHD

6.    Predstavenie štúdie revitalizácie Mlynského náhonu verejnosti

7.    Predstavenie vizuálov rekonštrukcie kúpaliska Červená hviezda a začiatok rekonštrukcie

8.    Rozšírenie mestskej karty o modul turistickej karty

9.    Riešenie splácania starých súdnych sporov

10. Riešenie marginalizovaných skupín

 

Vyberte región